Wegetariański pasztet z jajek potrawa na wielkanocny stół

pate egg

Wegetariański pasztet z jajek potrawa na wielkanocny stół

Święta Wielkanocne to czas, kiedy mamy troszkę wolnego czasu i możemy poeksperymentować w kuchni. Jest wiele tradycyjnych dań, które robimy co roku, warto jednak pomyśleć o czymś oryginalnym. Jest naprawdę wiele pomysłów, na to jak tradycyjne wielkanocne dania przyrządzić na nowo, w nieco zmienionej formie. Przykładem są jajka, które są na każdym świątecznym stole. Wegetariański pasztet z jajek  potrawa na wielkanocny stół!

 

 

ingredients-498199_640

 

Ciekawą alternatywą do zwykłych jaj na twardo może okazać się pasztecik jajeczny. Jest to prosta potrawa, która nie wymaga żadnych nieznanych składników.

Czego będziesz potrzebować?

  •  10 jajek ugotowanych na twardo,
  •  2 surowe jajka,
  •  2 pory,
  •  ½ pęczku pietruszki lub szczypiorku,
  •  3 łyżki bułki tartej,
  •  3 łyżki masła lub oleju,
  •  szczypta ziół (według uznania np. rozmaryn, bazylia itp.),
  •  sól, pieprz.

 

Wegetariański pasztet z jajek potrawa na wielkanocny stół

 

Sposób przyrządzania:

  1. Najpierw dokładnie oczyść pory, następnie pokrój w wąskie krążki i podsmaż na rozgrzanym maśle lub oleju.
  2. Jajka na twardo obierz i pokrój w drobną kostkę lub, jeśli wolisz, zetrzyj na grubym tarle.
  3. Pokrojone lub starte jajka wsyp do średniej wielkości miski, dodaj posiekaną pietruszkę lub szczypiorek, podsmażone pory, bułkę tartą oraz wbij surowe jajka.
  4. Wymieszaj dokładnie zawartość miski.
  5. Do powstałej masy dodaj zioła oraz przyprawy.
  6. Małą foremkę wysmaruj masłem lub olejem i posyp lekko bułką tartą.
  7. Nałóż masę do formy i wyrównaj powierzchnię.
  8. Dla ozdoby możesz posypać wierzch posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  9. Piecz przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 185°C.

 

 

 

Wegetariański pasztet z jajek potrawa na wielkanocny stół

 

Gotowe danie można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego zajęczego pasztetu, który niestety nie wszyscy mogą jeść. Pasztecik można także dowolnie zmieniać, jeśli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak może dodać starty ser żółty. Dla miłośników warzyw natomiast świetną propozycją jest dodanie do masy jajecznej ugotowanego brokułu lub pieczarek.

Święta Wielkanocne to idealny czas na wypróbowanie tego prostego przepisu i zaskoczenie bliskich nową i smaczną potrawą.

 

 

Źródło: Redakcja czasnawas.pl


Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.


One thought on “Wegetariański pasztet z jajek potrawa na wielkanocny stół

  1. Anonim

    Wykorzystam przepis!

Leave a Comment